Jaký je rozdíl mezi gelatem a zmrzlinou?



Zmrzlina je pojem, který vÅ¡ichni dobÅ™e známe. Ale co takový pojem gelato? Tento pojem pochází z Itálie a oznaÄuje zmrzlinu. Ve zbytku svÄ›ta se odliÅ¡uje běžná zmrzlina od gelata, ovÅ¡em Italové oznaÄují veÅ¡kerou zmrzlinu jako gelato. A pÅ™itom mezi zmrzlinou a gelatem je dost výrazný rozdíl. Liší se ve své chuti, struktuÅ™e, způsobu přípravy, teplotÄ› podávání a v dalších vÄ›cech.

ObÄ› mražené pochoutky se skládají z mléka a smetany, ovÅ¡em ve finále jde o úplnÄ› odliÅ¡ené dezerty. V klasické zmrzlinÄ› je více smetany, než mléka. V gelatu naopak více plnotuÄného mléka, než smetany. Ve zmrzlinÄ› se nacházejí také vejce, konkrétnÄ› vajeÄné žloutky, zatímco v gelatu vejce chybí, pokud se nepoužívají na dochucení. Zmrzlina musí mít vždy alespoň 10 % tuku, zatímco gelato ho má 5 – 7 %. Obsahuje také ménÄ› cukru, takže se jedná o zdravÄ›jší variantu, než zmrzlina.

zmrzlina

Zmrzlina a gelato se vytvářejí stloukáním, Äímž se vtvoří krémová struktura. Rozdíl je v rychlosti. Gelato se na rozdíl od zmrzliny stlouká velmi pomalu, takže obsahuje ménÄ› vzduchu. Je tedy husté konzistence, jelikož zmrzlina může obsahovat až 50 % vzduchu. Gelato ho obsahuje ve vÄ›tÅ¡inÄ› případů polovinu.

Zmrzlina je po vytvoÅ™ení zpracována zmrazena, stejnÄ› jako gelato, ale pÅ™i vyšší teplotÄ›. Gelato tedy není zcela zmrazené, a tím se zajistí mÄ›kÄí a hedvábnÄ›jší textura tohoto dezertu.

Gelato obvykle nenajdete v tolika příchutích, jako zmrzlina. Obvykle se v Itálii podává v klasických příchutích, jako je Äokoláda, vanilka, lískové oÅ™echy, pistácie nebo různé ovocné příchutÄ›.

gelato

Tím, jak je gelato skladované, si více vychutnáte jeho chuť. Zmrzlina je studenější a vaše chuťové pohárky mírně zmrazí. Gelato tím, že není tak zmrzlé, dává možnost, aby se vám příchuť zmrzliny na jazyku dokonale rozvinula, a vy si mohli vychutnat autentickou chuť.